Louisa Taeymans

Berchem - 18/6/1920
Antwerpen - 8/12/2020

LOUISA  TAEYMANS

18 JUNI 1920 –  8 DECEMBER 2020.

 

 Honderd jaar geleden op 18 Juni werd LOUISA TAEYMANS geboren te Antwerpen.

Zij groeide op in een bescheiden maar eerbaar gezin samen met haar twee broers Charles en Staf. Haar vader was werkzaam in wat wij nu de Horeca noemen en haar moeder deed het huishouden en bleef thuis om het kroost op te voeden.

Na een onbekommerde jeugd begon echter de tweede Wereldoorlog en toen braken  bijzonder harde en onrustige tijden aan, vol onzekerheid en armoede. In die verwarrende periode leerde zij haar latere echtgenoot kennen, OCTAVE HARDY. Ondanks de oorlogsjaren trouwden zij in omstandigheden die wij ons nu nog moeilijk kunnen voorstellen, maar zij hielden van elkaar en op 31 oktober 1949 werd hun dochtertje DANIELLE geboren.

Hoewel de omstandigheden in België en Europa toen nog verre van gunstig waren ondernam het kleine gezinnetje HARDY-TAEYMANS  reeds reizen naar het Zuiden van Frankrijk en Spanje, meestal in een Citroen 2PK, waarop echtgenoot OCTAVE zeer trots was.

In september 1970 trad dochter DANIELLE in het huwelijksbootje met BOB JANSSEN, en zo ontstond een nieuw gezinnetje dat drie kinderen telde: SOFIE (1973), ERWIN (1976) en JORIS (1979). Zodoende werd LOUISA de trotse grootmoeder van drie kinderen van wie ze nog steeds met hart en ziel houdt.

Inmiddels was haar echtgenoot OCTAVE met pensioen gegaan  zodat er  voldoende tijd was om van  lange vakanties te genieten met vrienden in Duitsland, Zuid Frankrijk en Spanje. Nog iets later vonden zij een vaste stek op de Camping in Stekene waar zij tijdens de  zomermaanden  meer verbleven dan op hun appartementje op de Fruithoflaan.

Maar ieder huisje heeft zijn kruisje:  op 8 juni 1999 overleed DANIELLE, haar enige dochter en twee jaar later diende zij ook afscheid te nemen van haar echtgenoot OCTAVE.  Voor LOUISA en  haar naaste familie betekende dit een  periode van rouw en verdriet, maar zij bleef altijd even sterk en aanwezig voor haar  familie.. Zo woonde zij in hetzelfde jaar jaar 1999 samen met OCTAVE het huwelijk bij van haar kleindochter SOFIE die op 24 juli in FIRENZE in het huwelijksbootje stapte net DANIELE.

En inmiddels kwamen er bovendien nog 5 achterkleinkinderen: MATHIAS in 2004 (van ERWIN en NATALIE), EMMA in 2006 en  CHIARA in 2011  (van SOFIE en DANIELE)  en nog in 2011 een tweeling FINN en LILY (van JORIS en VERONIQUE)  . Zo kan deze dagen LOUISA nog steeds genieten van gezellige familiale dagen en de nabijheid van de familie zal haar zeker geholpen om de moeilijke periode in haar leven te doorstaan. Ook haar  nicht FLORA komt LOUIZA nu  nog geregeld opzoeken voor een  babbeltje en ook dat doet haar veel plezier.

 

LOUISA is zolang als mogelijk zelfstandig blijven wonen op het appartementje op de Fruithoflaan, waar zij en OCTAVE sinds 1971 woonden. Ondanks haar gevorderde leeftijd wou ze niemand van de familie tot last zijn en beredderde geheel alleen haar eigen huishouden.

Toen het echt niet meer alleen ging werd LOUISA sinds  2016 opgenomen als resident in het Zorgcentrum De Gulden Lelie. Dank zij de dagelijkse inzet van het personeel kon zij steeds genieten een rustige oude dag en was zij verlost van de dagelijkse beslommeringen van een zelfstandig bestaan in onze ingewikkelde en gejaagde  maatschappij. Maar ook hier wilde zij zo min mogelijk tot last zijn van het personeel dat vaak in moeilijke omstandigheden maar met veel warmte en inzet voor de residenten zorgt. Zij was ook dankbaar voor het bezoek van de familie, waar inmiddels al vele jaren BIEKE en ELS mogen bij gerekend worden.

En zo zullen we LOUISA altijd herinneren: een goedlachse straffe madam die nooit klaagde.

 

 

Antwerpen, 9 december 2020

Louisa Taeymans